Dal - groch (1 kubek) gotujemy w
wodzie z dodatkiem soli, bulionu warzywnego oraz kurkumy. Gotować na wolnym
ogniu przez 30-40 min.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy:
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyż. kminku
- 1/2 zielonej papryki
- 1 posiekana cebula
- 5 ząbków czosnku, drobno
pokrojonych
- 1 łyż. turmeric
- 1 łyż. kurkumy
- 1 łyż. garam masala
- 2 pomidory, drobno pokrojone
- 1 łyż. soli
- 1 łyż. masła
- 1 szkl. wody
- Szczypta kolendry
Dokładnie mieszamy
|
Odcedzony groch dodajemy na patelnie
i wszystko mieszamy (jeśli jest za gęste dodajemy wodę).
|
Yellow Dal serwujemy z ryżem,
roti lub jako zupę.