Yellow dal - przepis

Dal - groch (1 kubek) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, bulionu warzywnego oraz kurkumy. Gotować na wolnym ogniu przez 30-40 min.

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy:
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyż. kminku
- 1/2 zielonej papryki
- 1 posiekana cebula
- 5 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
- 1 łyż. turmeric
- 1 łyż. kurkumy
- 1 łyż. garam masala
- 2 pomidory, drobno pokrojone
- 1 łyż. soli
- 1 łyż. masła
- 1 szkl. wody
- Szczypta kolendry

Dokładnie mieszamy
Odcedzony groch dodajemy na patelnie i wszystko mieszamy (jeśli jest za gęste dodajemy wodę).

Yellow Dal serwujemy z ryżem, roti lub jako zupę.